Wednesday, November 18, 2009

Bekarya Komik tidak semudah menulis Novel

antara proses menghasilkan komik..

perlu di ingatkan di sini..menulis sambil melukis komik tidak sama seperti menulis novel.

pengkarya komik perlu menjadi seorang direktor filem, penulis, pelakon, pengarah sinematografi dan pelukis.
ianya satu profesionalisma tinggi yang bukanb bergantung pada menulis sahaja..
ianya adalah satu penceritaan bergambar dalam seni lukis.

saya berharap pengkarya dan pelukis komik tidak di perlekehkan..ianya bukan kerja mudah..
ianya memerlukan daya penceritaan tinggi berbanding bercerita novel..dan masa yg perlu menghasilkan lukisan bermutu sambil bercerita agak lama berbanding menulis.

saya berharap unit pengurusan PTS dan Komik-M dapat mengambil kira faktor ini.
juga harap pihak Komik-M dapat mempergiatkan lagi promosi dan pemasaran Komik-M..bagi memecah tembok jualan komik dari jepun (Manga) yg berjuta-juta peminatnya di Malaysia ini.

perlu di ingat profesional pelukis di Malaysia ini jangan di pandang murahan

terima kaseh.

16 comments:

dakwat-merah said...

betul2...
sokong...bukan mudah nak buat komik..
pikir nak buat plot citer lah.
penaran penal pun penting..
tp org ni tak pulak ambil berat tang ni(saya pun turut serta)

apa pun saya harap pts lpas ni buat majalah .
kita lawan komik manga yang da raji raja.malah da jd agong da ..
apa pun
bila agak2 liga pendeklar nak kuar?

Anonymous said...

salam bro.
pedas bunyinya entry saudara kali ni..

Mohd. Fahmy b. Mohd Hashim said...

smart work ni. aku suka. posting lk serius kali ni. based on true event ke ayat2 tersebut? tp mmg btol apa ko tulis tu. aku sokong! pelukis dimalaysia (pelukis-artis) disanjung tinggi. pelukis komik, mmg jauh skali. sebut je nama komik tu, mak bapak kita pun dh bising, "tkde benda lain ke nk baca, komik tk habis2!" "mcm budak2, dh besar2 baca komik/kartun!" kalau la komik tu utk bdk2, nape bukan bdk2 yg hasilkan komik utk cater org2 baya dia je. nape org besar yg gempak2 diperlukan utk melukis sebuat masterpiece? org masih prejudis ngn comic art. kat malaysia especially. kalau la market mcm kt luar, mmg tkd la mcm ni kot. mentaliti. buat sakit hati je. sabar je la ye. :P

Fariz said...

saya setuju ngan tajuk utama anda. Gambateh wat anda.

blank172 said...

same macam case like web development/illustration industry in Malaysia http://is.gd/5b288.

Nimbus said...

stoju! melukis komik yang tak cun pon still lagi susah dari menulis novel...:D

Anonymous said...

akhirnya bukan ke isu demand n supply..?

di mana demand komik malaysia barangkali tak sederas demand novel? sebab tu harga komik msia murah lagi dan komisen pon murah juga?

Syahrul Helmi Mohd said...

gila bro.. gua suka. Last garfik novel melayu gua baca Mat Som... harap lu bleh jd Alan Moore/Osamu Tezuka malaysia ;)

wav to mp3 converter free said...

I absolutely love these pictures, these are great indeed! Wonderful job I must say!

Convert YouTube to mp4 said...

Wonderful pictures, indeed! Thanks for posting them here and giving us a chance to see them!

Pdf Editor free said...

Hello! I really enjoyed your blog and I have to say this post is definitely my favorite one! Thanks for sharing!

Free Screen Recorder said...

Hi
your pictures are fascinating, I am so head over heels about them, they are fantastic to me!

avi to mp4 said...

Your pictures are fascinating and breathtaking! I got so much joy from looking at them! Thanks a lot for sharing!

mp3 to m4r said...

Thanks a lot for sharing! these picture Wonderful.

convert vob video to mp4 mac said...

stoju! melukis komik yang tak cun pon still lagi susah dari menulis novel

azhar said...

thanks for the comments guys.

masih ramai yang memandang sebelah mata akan proses menulis dan melukis komik.

compare dgn buat novel,,,harga jualan novel lebih tinggi dari harga jualan komik.. maka tidak hairanlah ramai penulis novel mendapat pulangan lebih berbanding dengan pengkarya komik.

dan masa untuk menghasilkan sebuah komik 100 muka surat lagi rumit dan memakan masa daripada hanya menaip sebuah novel.